Tonolu Daire (Rolling Circle)

İşte gerçekten zor bir manevra.

Rolling Circle

İlk zamanlarda bir iki tono atabileceksiniz.Bu azminizi kırmasın.Bu hareketi denemeden önce tono atarken irtifa kaybetmeyecek bir seviyede olmanız gerekir.Yavaş olarak tono atılırsa daha kolay yapılan bir harekettir.Sadece doğru zamanda  doğru kumanda vermeye çalışın.En büyük hata elevatör kumandasının zamanlamasında olmaktadır.

Harekete başladığınızda motor devri ve tono oranını sabit tutun.Onları unutun ve elevatöre dikkatinizi verin.Model ilk çeyrek tonosunu attığında elevatöre yavaşça yükseliş kumandası vererek irtifayı koruyun ve daireye başlayın.Bu uçağın kaldırma kuvvetindeki azalmadan dolayı burnunun düşmesini engelleyecektir.

Model knife edge pozisyonuna geçtiğinde  yavaşça elevatörü azaltarak  aşağı elevatör kumandasına başlayın ve böylece model ters uçuşa geçerken burnunun düşmesini engelleyin.

Model ters uçuşa geçerken  aşağı elevatörü yavaşça arttırarak uçağın burnunun düşmesini engelleyin.

Şimdi model ikinci knife edge yaklaşırken aşağı elevatörü azaltarak yavaşça yükseliş kumandası vermeye başlayın.

Model düz uçuşa yaklaşırken yükseliş kumandasını irtifayı koruyacak şekilde tutun.

Basitçe bu hareketlere devam ederek daireyi tamamlayın.

Unutulmamsı gereken düz tonodaki gibi elevatörün bir aşağı bir yukarı hareket etmesidir.Sanki davul çalar gibi aynı ritimde.Aşağı, yukarı, aşağı, yukarı................

Çoğu modelci bu hareketi yaparken yarım dairede modelin burnu düşmeye başlar.Yapılacak iş modeli düz uçuşa geçirip korumaktır.Daha yüksek irtifada denemekte fayda vardır.Genellikle düz tonoda rüzgar yönö sizi ilgilendirmez.Ancak dairede bu sıkıntı yaratır.Rüzgar uçağın arkasından estiği durumda uçağın burnu daha çok düşme eğilimi gösterir. Bu yüzden dairenin ikinci yarısında rüzgar arkadan eseceğinden uçağın burnu düşmesin diye rüzgar önden estiği pozisyona göre daha fazla elevatör kumandası vermelisiniz.

İkinci problem ise son çeyrekteki  Doopler etkisidir. Bu tüm dairesel hareketlerde geçerlidir.Model size yaklaşırken motor devrinin artığına dair seste değişiklik olur.Sanki motor devri artıyormuş gibi hissedilir. Bu çoğu modelciye sanki uçağın irtifası azalıyormuş hissi verir.Oysa model aynı irtifadadır.Bu yüzden çoğu modelci uçağın irtifa kaybettiğini düşünerek hareketi keser.Ayrıca model ters uçuşta ve size doğru gelirken aynı etki olur.Bu yüzden esas  problem bu duruma uyum sağlayamamanızdır.

Tüm bu problemlerin çözümü manevra esnasında tüm dikkati uçağa vermektir.

Dikkat edilecek diğer konuda bol bol yüksek irtifada çalışmaktır.Unutmayın bir işi ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi yaparsınız.